Mat och amning efter 6 månader

Gisela Bäcklander, Ph.D.
2 min readJun 2, 2017

En av de främsta grejerna som hänt i utvecklingen de senaste månaderna är att man ju efter 6 månader starkt rekommenderas att börja ge mat till bebis eftersom järndepåerna tydligen ska börja gå ner då. Här har jag reflekterat över amningen och känt att vi verkligen inte har bråttom att sluta med den. Inte minst för att det är sååå tråkigt att mata om han är ointresserad, torka kladd etc jämfört med lättheten med att amma. Som det känns nu finns faktiskt alla förutsättningar för att bli en långammare, alltså mer än 1 år, men det tänker jag inte bestämma utan det får visa sig. Sen är det ju en fråga om hur ofta. Efter jag börjar jobba blir det såklart färre tillfällen som ens går. Även nu har det börjat bli glesare, jag vet inte hur stor roll maten spelar i det för han äter ganska lite, oftast kanske 3–4 skedar bara, för att ibland slå till med en hel portion. Men vi kan vara nere på 7–8 amningstillfällen på ett dygn nu istället för typ 18 som var vanligt kring 4 månader. Skönt ändå, och varje amningstillfälle känns lite mer värdefullt och mysigt. Trots, och kanske tack vare?, att amningen var svår och strulig i början har jag verkligen tyckt om att amma och det har varit ett suveränt sätt för oss att knyta an till varandra.

Val av mat

Främst får han smaka av den mat vi själva äter, om den inte är särskilt olämplig t.ex. mycket stark eller svårtuggad konsistens. Till frukost oftast gröt, antingen hemlagad havregrynsgröt med paltbröd och smör i eller köpegröt. Ingen välling och ingen flaskmatning kör vi efter vårt strul med amningen i början. Egentligen skulle han nog mycket troligt kunna hantera omväxlande flaska och bröst nu men jag kan ändå känna att vi lika gärna kan gå direkt på riktig mat nu så vi övar på det. Skulle han äta för lite mat när jag börjar jobba kan man ta till flaska då. Jag tänker att man får fundera vad ens mål är: är syftet bara att barnet ska bli mätt vore flaska förstås snabbare och enklare än att äta mat. Men där har vi ju amningen istället. Om målet är att lära sig äta mat övar man inte på det med att dricka välling, alltså gör vi inte det. Inte än i alla fall. För det tredje skulle det som sagt kännas jättesorgligt om flaskmatning ledde till ett för tidigt amningsavslut. Nej, vi riskerar inte det!

--

--

Gisela Bäcklander, Ph.D.

Researcher in Organizational Behavior. Interests: sustainable work life, innovation, agile organizing, implicit theories. Also parenting!