Första 12 veckorna som mamma till en bebis

Gisela Bäcklander, Ph.D.
2 min readJan 8, 2017

Några saker jag lärt mig… baserat på just vår erfarenhet, såklart. ”Tips till mig själv för 12 veckor sen” kan man säga.

  1. Ha inte så mycket förväntningar på saker som ska åstadkommas, det leder till stress eller att man tycker att barnet konstrar eller är svår/gör fel för att man har en idé om att nåt annat skulle hända nu. Följ bebis istället, möt bebis behov så blir alla gladare.
  2. Det tar tid att etablera en amning som funkar hyfsat. Men nya problem uppstår ändå hela tiden, typ, “idag funkar det bara att amma ståendes, get with the program”. Borde läst mindre om förlossning och mer om amning innan!
  3. “When in doubt, whip it out” — tutte är nästan alltid svaret på problem, det skadar iaf inte att prova tutte först. Om tutte inte var lösningen för tre minuter sen kan det ändå vara det nu.
  4. Kanske har du tur att din bebis trivs att sova själv. De flesta gör inte det, har jag förstått, och definitivt inte min. Han sover bäst i famnen, gärna med en tutte i munnen. Mycket soffsittande blir det. Men eftersom han sover så mycket bättre är det så värt det; utvilad och mätt bebis = glad och lätt bebis.
  5. Relaterat, istället för att ha idéer om saker du ska åstadkomma när bebis sover (och bli frustrerad när hen vaknar efter 20 min — se punkt 1) så kan man kanske satsa på att göra saker när bebis är vaken? Funkade inte direkt första månaden, men därefter. Jag kan plocka med disk när bebis roar sig i babygymmet, eller dammsuga med bebis i selen — han verkar tycka det är mysigt. Att vara med och titta och prata när man gör vardagliga saker roar i alla fall min bebis — ett tag.
  6. Onsies/sparkdräkt/pyjamas är mkt smidigare än andra kläder. Med en helt nyfödd igen skulle jag satsa på 4 sparkdräkter att varva och inget annat förrän bebis är lite större. De växer ur vansinnigt fort!
  7. Köp inte för mkt blöjor heller av samma skäl-de kan växa ur storleken jättefort!
  8. Kärleken behöver inte överväldiga en direkt utan kan mer växa fram i den omsorg man ger, lite större varje dag.
  9. Lägg dig inte i din medförälders sätt att byta blöja/prata med barnet/whatever
  10. I vårt fall: bebis skriker mycket mindre än jag hade trott och någon sömnbrist har det inte heller varit. Att vara mycket nära, mata ofta och svara på tidiga signaler har för OSS inneburit att det gråts rätt lite (dock brukar det ändå vara lite varje dag), särskilt sen vi började samsova som regel. Mer om samsovning i ett kommande inlägg!

--

--

Gisela Bäcklander, Ph.D.

Researcher in Organizational Behavior. Interests: sustainable work life, innovation, agile organizing, implicit theories. Also parenting!